Acupuntuur als behandeling tegen ziekten en stress

Acupunctuur, als een alternatieve medische praktijk, wint terrein in de westerse wereld. Het wordt nu geaccepteerd als een medicijnvrije behandeling en methode om stress te verminderen. Acupunctuur wordt al meer dan 2000 jaar in China beoefend en is een therapeutisch systeem dat gebruik maakt van gesteriliseerde naalden om het evenwicht van het lichaam te herstellen. De naalden worden ingebracht op specifieke vitale punten die overeenkomen met een specifiek inwendig orgaan. Het licht inbrengen van de naald in een vitaal punt wordt verondersteld de stroom van interne energie of "chi" te bevrijden. Volgens de Chinese medische theorie kan elke blokkade in de stroom van chi in de "energiestromen" of meridianen van het lichaam een ​​onbalans in het lichaam veroorzaken - -- als gevolg van een ziekte. De natuurlijke stroom van chi zorgt voor de algemene gezondheidstoestand van een persoon. De focus van acupunctuur ligt op het herstellen van de harmonie in de stroom van de chi door het lichaam en, in het proces, het balanceren van de metafysische concepten van yin en yang.

Acupunctuur wordt gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen zoals misselijkheid, sinusitis, migrainehoofdpijn, lage rugpijn, kniepijn en chronische pijn. Oude Chinese teksten beweren ook dat acupunctuur kan worden gebruikt om kleine mentale en emotionele problemen zoals angststoornissen te behandelen. Om deze reden vergelijken sommigen zelfs de traditionele Chinese geneeskunde-methode van acupunctuur met de westerse medische discipline van de psychologie. Beide worden gezien als vergelijkbare disciplines of therapievormen die een positief effect hebben op de mentale gezondheid van patiënten.

De echte voordelen van acupunctuur worden gevonden in de werkzaamheid ervan als een niet-invasieve, medicijnvrije manier om een ​​aantal fysieke kwalen te verlichten. Het wordt ook gebruikt in combinatie met traditionele Chinese kruidengeneesmiddelen die als even effectief worden beschouwd als moderne pillen en medicijnen. Acupunctuur houdt zich niet alleen bezig met het genezen van specifieke aandoeningen. Het wordt ook gebruikt om de oorzaken van lichamelijke ongemakken en ziekten vast te stellen. Acupunctuurbeoefenaars maken gebruik van lichaamskaarten die de meridianen of kanalen laten zien waar interne energie naar verschillende delen van het lichaam stroomt. Deze meridianen komen overeen met de westerse geneeskunde lay-out van het centrale zenuwstelsel en de bloedsomloop.

Er worden nog steeds onderzoeken gedaan door westerse artsen en andere wetenschappers om de werkzaamheid van deze oosterse alternatieve vorm van genezing te bepalen. Zelfs als acupunctuur al in verschillende delen van de wereld wordt geaccepteerd als een alternatieve geneeswijze, zijn sommige kringen nog steeds sceptisch over de effecten op de lange termijn. Hoewel er nog steeds geen onderzoeksresultaten zijn die de genezende beweringen over acupunctuur absoluut onbetwistbaar maken, is het interessant om de diepgaande kennis op te merken die de Chinezen hadden over de innerlijke werking van het menselijk lichaam duizenden jaren vóór de formele organisatie en praktijk van de westerse geneeskunde . Misschien zullen wetenschappers op een dag eindelijk bewijzen dat de verschillen tussen oosterse en westerse geneeskunde vooral te vinden zijn in cultuur en terminologie; en dat beide systemen in termen van filosofie en theorie gelijk zijn in het gebruik van de naald als hulpmiddel voor genezing.

© Avatar Digitale Informatie. All Rights Reserved.